Espanjan koirilla mahdollisesti esiintyviä sairauksia

Tuomme koirat noudattaen Eviran voimassaolevia tuontimääräyksiä.

Monilla koirilla saattaa esiintyä esimerkiksi yskimistä, silmien ja nenän vuotamista Suomeen tullessaan. Koirat tulevat tarhoilta, missä on satoja koiria, ja sairauksia kuten kennelyskää esiintyy tarhoilla usein. Talviaikaan koirat voivat myös kylmettyä matkalla Suomeen. Jos koiralla on merkkejä sairauksista kuten korvatulehdus, on se vietävä lääkäriin.


Leishmanioosi:

Leishmania on hyvin yleinen tauti Espanjassa. Hietasääski levittää kyseistä tautia pistämällä koiraa ilta- ja yöaikaan, jolloin ulkona asuvat koirat ovat sääsken ruokalistalla. Hietasääski levittää koiran verenkiertoon loisen, mikä asettuu selkäytimeen. Normaaleissa olosuhteissa sairaus ei tartu koirasta ihmiseen eikä toiseen koiraan, tarttuminen vaatii altistumisen suurelle määrälle verta, esimerkiksi verensiirron. Jos sairautta ei hoideta, koira voi saada kroonisen yleisinfektion ja jopa kuolla. Leishmaniapositiivisen koiran tulisi välttää kortisonia, koska se rasittaa maksaa ja munuaisia. Sairauden tilaa seurataan vuosittaisella verenkuvalla, maksan ja munuaisten sekä leishmania-arvon testauksilla. Eläinlääkäri muuttaa tarpeen vaatiessa annostusta.

Testaamme koiramme Espanjassa leishmanian varalta. Vaikka koira saisi negatiivisen tuloksen, koira voi saada tartunnan testin tekemisen jälkeen. Leishmania voi myös olla piilevänä usean vuoden ajan ja puhjeta myöhemmin.

Yleisimmät oireet ovat karvojen lähtö silmien ympäriltä (ns. silmälasit), kynsien tavanomaista nopeampi kasvu, kaljut läntit, selittämätön laihtuminen, imusolmukkeiden turpoaminen ja ruvet ihossa.

HUOM! Jos koiralla todetaan Espanjassa leishmania, resepti lääkkeeseen täytyy hakea Suomesta heti koiran saavuttua. Jatkossa emme voi tuoda maahan leishmanialääkkeitä koiran mukana.Ruskea koirapunkki:

Ruskea koirapunkki muistuttaa tavallista puutiaista. Sillä on pidemmät jalat kuin tavallisella puutiaisella, se liikkuu nopeammin ja se on väriltään punaruskea. Kylkissä on silmäkuviot. Koira saa tartunnan ollessaan tiloissa, joissa punkit viettävät väliaikoja. Se kiinnitty toukkana ja nymfinä koiran korviin ja varpaiden väleihin. Yhdessä koirassa voi olla punkkeja huomattava määrä ja punkit voivat olla eri kehitysvaiheissa. Punkit eivät yleensä tartu suoraan koirasta toiseen. Punkki voi kiinnittyä myös ihmiseen, etenkin jos koiraa ei ole punkin lähettyvillä.

Punkkitartunnan yleisin oire on paikallinen ihoärsytys. Punkki toimii verisoluja infektoivien taudinaiheuttajien siirtäjänä. Tunnetuimpia näistä on Ehrlichia canis-rikettisiabakteeri sekä Babesia canis-alkueläin. Suomessa näitä on toistaiseksi todettu yksittäisinä ulkomailla saatuina tartuntoina. Ruskea koirapunkki ei levitä borrelioosia.

Punkit on helppo poistaa punkkipihdeillä. Punkit voidaan myös häätää koirille tarkoitetuilla lääkevalmisteilla, esimerkiksi Scalibor, Exspot ja Frontline.

Sydänmato:

Sydänmato on loistauti, mikä tarttuu hyttysen syljen välityksellä ja sitä esiintyy koirilla yleisesti Välimeren maissa. Hoitamattomana tauti on tappava. Suomessa sydänmatoa esiintyy vain tuontikoirien yhteydessä. Sydänmato elää lähinnä sydämen oikeassa kammiossa sekä keuhkoaortassa. Aikuistumisaika on suhteellisen pitkä, noin 6-7 kuukautta. Aikuisia matoja voidaan kuitenkin todeta sydämestä jo 1,5-4 kuukauden päästä tartunnasta. Aikuinen mato elää jopa seitsemän vuotta ja voi olla 30cm pitkä.

Oireita ei juurikaan esiinny jos koiralla on vain vähän matoja, matojen määrän lisääntyessä koiran yleiskunto heikkenee ja alkaa esiintyä vakavia sydäntaudin oireita. Taudin päästessä etenemään näin pitkälle, ennuste on todella huono.


Babesia Canis:

Babesia canis eli koiran punatauti on vakava verisairaus. Se leviää monien puutiaisten sukulaislajien välityksellä. Suomessa esiintyvistä lajeista ruskea koirapunkki voi levittää koiran punatautia.

Taudin oireita ovat uneliaisuus, syömättömyys sekä anemia. Anemia johtuu punasolujen hajoamisesta. Myös keltatauti ja verivirtsaisuus ovat yleisiä oireita. Etenkin nuoret koirat kuolevat usein tautiin.


Ekinokokkoosi:

Ekinokokkoosi on matotartunta, mikä ei aiheuta oireita pääisäntäeläimilleen (kettu). Ihminen voi saada tartunnan loista kantavan ketun ulosteesta sekä koirien, kissoje, supikoirien tai susien ulosteen saastuttamasta vedestä, marjoista tai sienistä. Tartunnan voi saada myös lemmikkieläinten turkkiin tarttuneista madon munista. Ihmisessä E.multilocularis voi aiheuttaa yleensä maksaan monilokeroisia rakkuloita. Tauti itää pitkään, 5-15 vuotta.

Espanjasta Suomeen tulevat koirat lääkitään ekinokokkoosin varalta 1-5 vuorokautta ennen Suomeen tuloa. Matolääkitys tulisi uusia kahden viikon sisällä Suomeen saapumisesta, esimerkiksi Axilur-valmisteella. Ekinokokkiloista tulee tartuntavaarallinen vasta 28 vuorokauden päästä tartunnasta. Toistuvan loislääkityksen tarkoitus on estää loisen kehittymisen lisääntymiskykyiseksi.


Huom!

Jos koiralla esiintyy oireita Suomessa, on se vietävä tutkimuksiin! Vaikka koirat testataan sairauksien varalta Espanjassa, voi esim. leishmaniatartunnan saada kokeiden jälkeen.

TESTIT EIVÄT OLE 100% VARMOJA!

Olethan myös yhdistykseen yhteydessä, mikäli epäilet koirallasi olevan jokin sairaus. Autamme parhaamme mukaan - aina.